Architektura: Daegu Gosan Public Library Konkurs / Martin Fenlon Architecture

Dzięki uprzejmości Martina Fenlona Architektura Ten projekt Biblioteki Publicznej Daegu Gosan autorstwa Martina Fenlona Architecture ma być wydajną, zrównoważoną, a jednocześnie odważną odpowiedzią na program, który jest artykułowany w formie, która jest kształtowana przez przestrzeń, w której znajduje się.
Projekty koncentrują się na byciu zarówno zasobem zgromadzonych informacji, jak i przestrzeni publicznej, z której mogą korzystać lokalni mieszkańcy.
Więcej zdjęć i architektów.
opis po przerwie.
Ciało niższe.
kompleksu, który sięga i otwiera się na park z przodu, służy jako podium dla głowy .
powyżej, która jest główną czytelnią i publicznym tarasem.
Przestrzeń parku, która biegnie wzdłuż ulicy na północ od biblioteki, dramatycznie owija się wokół konstrukcji w formie zewnętrznej publicznej promenady.
Dolne wsporniki tej promenady kontynuują powierzchnię parku, podczas gdy górne służą jako osłony przeciwsłoneczne.
Występuje dramatyczny kontrast materialny w dwóch zewnętrznych powłokach, które łączą się wzdłuż pustki tej promenady; Zwietrzałej stali solidna obudowa zamieniłaby się w matowy pomarańczowy, podobny do tego, który można znaleźć w tradycyjnych koreańskich świątyniach, podczas gdy metalowe powierzchnie pustki wewnątrz odzwierciedlałyby obraz miasta z powrotem do niego.
Dzięki uprzejmości Martina Fenlona Architektura Wewnętrznie biblioteka jest zorganizowana wokół centralnego atrium, które łączy wejście i park z przodu z niebem na górze poprzez spiralne wznoszenie.
Atrium pełni również ważną funkcję działając jak komin słoneczny, w którym nadmiar gorącego powietrza unosi się i ucieka z wentylowanego dachu.
Począwszy od głównego wejścia, wielkie schody postępują w górę i ostatecznie osiągają punkt kulminacyjny w czytelni o podwójnej wysokości, która synchronizuje się z publicznym tarasem na końcu zewnętrznej promenady.
To tutaj cicha konsumpcja informacji wewnątrz i widowisko przestrzeni publicznej na zewnątrz dzielą wyjątkowy widok na miasto poza nim.
Dzięki uprzejmości Martin Fenlon Architecture
[więcej w: domek na działkę, domek drewniany, projektowanie wnętrz warszawa ]

Tags: , ,

Comments are closed.

Powiązane tematy z artykułem: domek drewniany domek na działkę projektowanie wnętrz warszawa