Architektura i nowoczesne budownictwo – Akwarium Batumi / Henning Larsen Architekci

Henning Larsen Architekci Henning Larsen Architekci z Danii zdobyli pierwszą nagrodę w zaproszonym konkursie na zaprojektowanie akwarium Batumi w Gruzji.
Zobacz więcej zdjęć i opis architekta po przerwie.
Akwarium Batumi inspirowane jest charakterystycznymi kamykami plaży Batumi.
pozostałości po dynamicznych morzach nieustannie kształtują wybrzeże przez tysiąclecia.
Budynek będzie zlokalizowany w gruzińskim porcie Batumi i będzie wyróżniał się jako kultowa formacja skalna.
widoczne zarówno z lądu, jak i morza.
.
Henning Larsen Architekci Formacja to cztery samonośne tereny wystawowe, w których każdy z czterech kamieni reprezentuje unikatowy biotyp morski.
Morze Egejskie i Morze Śródziemne, Ocean Indyjski, Morze Czarne i Morze Czerwone i wreszcie bardziej interaktywna wystawa.
Cztery rozproszone wystawy w akwarium połączone są centralnym, wielofunkcyjnym pomieszczeniem z kawiarnią, audytorium i sklepami, z widokiem na Morze Czarne i plażę Batumi jako malownicze tło.
Odwiedzający gromadzą się w centralnej przestrzeni, aby zwoływać, bawić się, jeść, robić zakupy i odpoczywać, zanim będą kontynuować przygody poprzez wystawy.
.
Henning Larsen Architects Akwarium Batumi stanie się nowoczesnym, kulturalnym akwarium oferującym zwiedzającym edukacyjną, rozrywkową i wizualnie stymulującą podróż przez różne morza.
Rozproszone wokół akwarium krajobraz różnych archipelagów morskich zapewnia atrakcyjne możliwości dla innowacyjnych badań i nauki na zewnątrz, przestrzeni publicznej i miejsc spotkań wzdłuż plaży.
Znaczący wyraz budowli inspirowany naturą sprawi, że Akwarium Batumi stanie się nie tylko spektakularnym punktem orientacyjnym w Gruzji, ale także najnowocześniejszym wkładem w odkrywanie życia pod powierzchnią morza.
.
Henning Larsen Architekci Architekci: Henning Larsen Architekci Lokalizacja: Batumi, Gruzja Zespół projektowy: Louis Becker (kierownik projektu, partner) Anders Park (kierownik projektu), Viggo Haremst (odpowiedzialny za projekt), Michael S.
Rensen i Jaewoo Chun Floor Area: 2000 m2
[przypisy: domek na działkę, tarasy drewniane, domki drewniane letniskowe ]

Tags: , ,

Comments are closed.

Powiązane tematy z artykułem: domek na działkę domki drewniane letniskowe tarasy drewniane