Kącik architekta – Rekonstrukcja Centrum Konferencyjnego Druga Nagroda Konkursowa / PPMS Arquitetos Associados

Dzięki uprzejmości PPMS Arquitetos Associados Obecnie brakującej tożsamości architektonicznej zdolnej do sygnalizowania faktycznego momentu w kraju, druga wygrana propozycja przebudowy Centrum Konferencyjnego zapewnia nowy wizerunek w Libreville, Gabonie.
Projekt PPMS Arquitetos Associados obejmuje istniejący budynek o okrągłej, półprzezroczystej powłoce, wykonany z ultra wytrzymałych płyt betonowych, materiału zdolnego do termicznej ochrony konstrukcji przed upałem panującym w regionie.
Więcej zdjęć i architektów.
opis po przerwie.
Pomimo tego, że był on ciekawym świadectwem czasu jego powstania, a także wspomnieniem XIV Konferencji Szczytów OAU, która odbyła się w 1977 r., Centrum Konferencyjne Libreville jest nie tylko przestarzałe, ponieważ organizuje 23.
edycję tego samego wydarzenia, ale przede wszystkim brakuje rzeczywistego momentu w kraju.
Gabon jest obecnie wschodzącym krajem, który przedstawia się jako kluczowy element ekonomicznej i politycznej restrukturyzacji Afryki.
Dzięki uprzejmości PPMS Arquitetos Associados Wykonane z prefabrykowanej konstrukcji z betonu zbrojonego i szklanych ścian, budynek centrum konferencyjnego jest konstruktywnym wyrazem przeszłości, przemysłu i czasu rozwoju, kiedy kraj właśnie przestał być kolonią i wciąż przygotowywał się do duży wzrost miejski, który nastąpi.
Dzisiaj rosnąca gospodarka usługowa Gabonu, związana z globalizacją, wymaga większej jasności w definiowaniu niektórych skonstruowanych znaków.
Przy średnicy 110 metrów nowy budynek doskonale nadaje się do pomieszczenia całego pożądanego programu, a także zapewnia nowy obraz Centrum: idealny cylinder, luźny od ziemi i prawie przezroczysty, ze względu na nieregularną perforację.
Dzięki uprzejmości PPMS Arquitetos Associados Jeżeli wzrokowa interpretacja heksagonalnego kształtu budynku jest prawie niemożliwa w obecnej sytuacji, forma zostanie ujawniona w konfrontacji z nowym okrągłym obwodem, w wewnętrznych przestrzeniach przyszłego Centrum.
Jest to prosta operacja, która ujawnia ukryte zalety istniejącej pracy, dodając jej lekkości.
W ten sposób Centrum Konferencyjne naprawdę zyska godność pałacu.
.
słowo, które nazwało je od pochodzenia w języku francuskim.
Dzięki uprzejmości PPMS Arquitetos Associados Ta nowa koperta nie oznacza jednak dużej przeszkody w stosunku do otoczenia.
Ponieważ skóra jest nie tylko pusta, ale nowy dach kompleksu tylko ocienia otoczenie, umożliwiając w ten sposób wejście powietrza i deszczu, aby stworzyć pożądaną przepuszczalność pomiędzy wewnętrzną i zewnętrzną przestrzenią budynku.
Dlatego proponujemy drugie szklane pokrycie, wewnętrzną krzywiznę, która chroni środkową halę kompleksu, przy jednoczesnym zachowaniu wizualnego odczytu reszty konstrukcji, a także atmosferycznych wydarzeń w jej wnętrzu.
Dzięki uprzejmości PPMS Arquitetos Associados Poprzez wycięcie i usunięcie fragmentu istniejącego sześciokąta, byliśmy w stanie pomieścić doskonałą audytorium z 1000 miejscami, które można podzielić za pomocą izolacyjnej kurtyny na dwie niezależne audytorium na 500 miejsc bez utraty rozwiązania przestrzennego, tzn.
uniknęliśmy przecinania go przez scenę, która tworzyłaby dwie widownię w kształcie areny.
Tak więc rdzeń budynku jest w całości przeznaczony do funkcji odbioru i dystrybucji (lobby), przykrytych szklaną kopułą i połączonych z salami audytoryjnymi i kawowymi.
Poniższe piętro służy jako miejsce na wystawę i salę balową, łącząc się z głównym limitem dostępu.
Podłoga w holu i pokrycie sali balowej wykonane jest z trójkątnej drewnianej kraty, która otwiera pęknięcia w szkle, przez co światło przechodzi przez podłogę.
Dzięki systemowi PPMS Arquitetos Associados Cały system cyrkulacji jest montowany z obszaru ekspansji gmachu, budując trzy wyraźnie rozpoznawalne wieże na głowach zygzaków sześciokątnych połączonych ze starym budynkiem przez mosty.
Dostępy techniczne, publiczne i VIP-owe są wygodnie oddzielone i działają niezależnie.
model 01 Zewnętrznie Centrum Konferencyjne komunikuje się z Salą Bankietową i Salą Spektakularną, a także z parkingiem, poprzez przyjemną, okopaną ścieżkę pokrytą warstwą wody, co nadaje kompleksowi jednolitość krajobrazu.
Hotel Cité de la Démocratie, wzniesiony w stosunku do pozostałej części miasta, oferuje widoki na piękne ujście rzeki Gabon i centrum Libreville.
Cylindryczny i zwiewny, nowy Pałac Konferencyjny jest symbolem spotkania narodów afrykańskich wokół zasad wolności, tolerancji i demokratycznego zrównoważonego rozwoju.
model 02 Architekci: PPMS Arquitetos Associados Lokalizacja: Livreville, Gabon Zespół projektowy: PPMS Arquitetos Associados.
arquitetos Pedro Paulo de Melo Saraiva, Fernando de Magalhées Mendonça, Pedro de Melo Saraiva; METRO Arquit
[przypisy: tarasy drewniane, domy z drewna cena, domy drewniane ]

Tags: , ,

Comments are closed.

Powiązane tematy z artykułem: domy drewniane domy z drewna cena tarasy drewniane