Nowoczesna architektura : World Sustainability Center / Studio Shift

Propozycja Shift Studio Shift dla World Sustainability Center w Afsluitdijk, Holandia oferuje elastyczne środowiska, w których można umieścić edukacyjne narzędzie ochrony zarówno dla studentów i naukowców, jak i dla ogółu społeczeństwa.
Silny kompleks geometryczny podkreśla różne połączenia w skali makro, odnosząc się do innych głównych metropolii, infrastruktury, obiektów edukacyjnych i systemów parków, a także do skali mikro poprzez połączenie własnej nowej strefy wpływów.
z najbliższą społecznością.
Więcej zdjęć, schematy, rysunki i informacje po przerwie.
Uznawany za mikser .
dla różnych zainteresowań edukacyjnych budynek gospodarze, Centrum stanowi interfejs do progresywnego myślenia między badaniami akademickimi i wysiłków specjalistów.
- Krajobraz i formy architektoniczne stanowią ekscytujące i progresywne badania nad nowymi technologiami, oferując jednocześnie wystarczająco elastyczne środowisko dla szybkiego tempa zmian związanych z badaniami w zakresie ochrony zasobów.
Centrum musi zdefiniować się jako aglomeracja wielu podmiotów o wspólnych interesach, a zatem nie może znaleźć odzwierciedlenia w prostej, pojedynczej strukturze.
wytłumaczyli architekci.
.
Studio Shift Projekt w pełni wykorzystuje położenie na Morzu Wattowym z mola edukacyjnego do obserwacji ekologicznej i aktywnie zaprogramowany park, aby dodać nowy węzeł do holenderskiego systemu parku narodowego.
Pływające pomosty z tymczasowymi wystawami informują odwiedzających o powstających zrównoważonych strategiach i technologiach.
Przystań, amfiteatr na świeżym powietrzu i ogród badań rolniczych łaski jeziora Ijssel z odwiedzających przybywających za pośrednictwem energooszczędnych autobusów wahadłowych i jednostek pływających.
Schemat programu.
Studio Shift Biura są zorganizowane jako klastry badawcze, zachęcając do współpracy między różnymi dyscyplinami i grupami.
- Nie ma rozróżnienia między instytucjami naukowców i profesjonalistami, ponieważ przewiduje się, że będą pracować ramię w ramię ,.
dodali architekci.
Pionowe systemy cyrkulacyjne umieszczone w ogrodach wewnętrznych maksymalizują interakcję społeczną, ponieważ wspólne ogrody zapewniają niewielką przestrzeń gromadzenia.
wieża widokowa stoi nad zanurzoną salą wykładową, a jej forma zapewnia różnorodne widoki w ramie krajobrazu.
Architekci wyobrażają sobie wieżę jako środek do badania produkcji energii lub służą jako powierzchnia do uprawy organicznych produktów spożywczych.
Sekcja BB.
Studio Shift Kilka kluczowych funkcji obejmuje wydajny, działający metalowy system cieniowania elewacji, który reaguje w swojej artykulacji na orientację budynku względem słońca.
Panele elewacyjne na przemian składają się z paneli litych (słonecznych), paneli perforowanych (olśnienie i kontrola słońca) i pustych paneli (widok otworów).
Dodatkowo, wszystkie twarde i miękkie powierzchnie, w tym dachy, są zoptymalizowane do zbierania i filtrowania wody deszczowej, a jezioro jest wykorzystywane jako radiator dla układu chłodzenia, eliminując potrzebę stosowania specyficznych konwencjonalnych urządzeń mechanicznych.
.
Zespół Projektu Studio Shift: Mario Cipresso (główny), Irina Krusteva, Ryan Ramirez, Tanya Retherford, Bryan Chavac, Ken Matsui, Plan Garrett Helm Site.
Studio Shift Plan 1.
Studio Shift Plan 2.
Studio Shift
[hasła pokrewne: pomost ortotropowy, wyłącznik nadprądowy zasada działania, dachówka cementowa cena ]

Tags: , ,

Comments are closed.

Powiązane tematy z artykułem: dachówka cementowa cena pomost ortotropowy wyłącznik nadprądowy zasada działania