Przeróbka i wykorzystanie osadów

Przeróbka i wykorzystanie osadów Świeży nieprzefermentowany osad zawiera około 960f0 wody, ma charakter gęstego płynu o wstrętnym zapachu i jest substancją trudno wysychającą ze względu na zawartość koloidów organicznych, tłuszczu i mydła (przesuszony tworzy zwarte bryły). Osad świeży jest niebezpieczny, ponieważ zawierać może jaja pasożytów przewodu pokarmowego (helmintów), może zawierać bakterie chorobotwórcze bądź też ich zarodki oraz nasiona chwastów. Osad z komór fermentacyjnych zawiera ok. 80°/1) wody, ma czarną barwę i zapach smolisto-gumowy. Wysuszenie tego osadu jest znacznie łatwiejsze niż osadu świeżego, nieprzefermentowanego. Ilości osadów są duże i zależą od koncentracji ścieków. Np. ścieki Wrocławia zawierają przeciętnie 8,9 cm3 osadu, Berlina – 6,7 cm-/l, a Norymbergii 4,0 cmś/I. Objętość świeżego osadu wynosi przeciętnie 10f0 objętości ścieków. [hasła pokrewne: tarasy drewniane, Domy prefabrykowane, domki holenderskie ]

Tags: , ,

Comments are closed.

Powiązane tematy z artykułem: domki holenderskie Domy prefabrykowane tarasy drewniane